Zo richt u uw ‘meldkamer’ flexibel in


Bedrijven die hun proces vanuit een missiekritische omgeving aansturen, moeten 24/7, 365 dagen per jaar klaarstaan. Een flexibele inzet en een eenvoudige communicatie tussen en bediening van mobiele/vaste radio’s spelen hierin een belangrijke rol: de hele operatie wordt hiermee aangestuurd.
 
Om dit te realiseren, is IDECS (Integrated Dispatch & Emergency Control System) van Abiom recentelijk als absolute innovatie geselecteerd voor de nieuwe commandovoertuigen van de ME-flex in Nederland. Daarnaast is het systeem met succes ingezet voor de gehele missiekritische operatie van alle speciale eenheden van politie en Defensie tijdens de Nucleaire top in Den Haag, is het in gebruik als ‘uitwijkmeldkamer’ en wordt het ingezet als mobiele meldkamer. De TETRA-zender (mobilofoon) staat elders, bediening vindt lokaal plaats. Dit geldt ook bij gebruik tijdens sportevenementen, zoals voetbalwedstrijden.
 
IDECS heeft zich hiermee bewezen op het gebied van de bediening van mobiele/vaste radio’s en de integratie van C2000, ASTRID en andere private TETRA-netwerken binnen bestaande communicatieoplossingen en –infrastructuur. Met behulp van het systeem is het mogelijk om één of meerdere mobiele/vaste radio’s te bedienen en via een IP-verbinding uit te luisteren vanaf één of meerdere bedienconsoles. Daarnaast kan in IDECS een telefooncentrale, intercomsysteem, GPS of voicelogging-systeem geïntegreerd worden in één gebruikersinterface (GUI) en zijn er talloze hardware-oplossingen die het bediengemak vereenvoudigen. Bovendien is het systeem modulair uit te breiden, waardoor het ook aangesloten kan worden op bijvoorbeeld LTE-verbindingen. Inzet kan, zoals gemeld, plaatsvinden in (mobiele) meldkamers, commandoruimtes en als losse, snel te verplaatsen bedienpost of bureauset. Hierdoor kan voor vrijwel elke gebruikersvraag, van klein tot groot, een oplossing worden geboden. 

 
Basis
De basis van het systeem is een hardware-module, RIPS. Radio Voice over IP Streamer maakt het mogelijk een mobiele/vaste radio’s naar een VoIP-infrastructuur te converteren, waardoor deze aangesloten kan worden op een LAN-netwerk. Kabellengte is hierbij bijna geen beperking meer. Bediening kan via een bedienpost plaatsvinden. Er zijn diverse standaard bedienposten beschikbaar, deze zijn volledig autonoom: er is geen software nodig. Enkele voorbeelden: complete mobilofoonbedieningen met bedienkop, microfoon en luidspreker of enkel een uitluisterset voor briefingrooms en commandocentra.
 
RIPS is tevens geschikt voor voertuiginbouw. Modules en bedienposten kunnen worden aangesloten via Power over Ethernet (PoE)
 


Koppelen bestaande netwerken
IDECS kan op eenvoudige wijze worden gekoppeld met bestaande netwerken, openbare en publieke netwerken (LTE, telefonie, etc.), maar ook met netwerken van België en Duitsland. Op deze manier kan een cross-borderverbinding worden gerealiseerd bij een gezamenlijk, grensoverschrijdend optreden.

Instelling en aanpassing aan werkprocessen
De IDECS-software bestaat uit basissoftware met een uitgebreid pakket van parameters die naar wens van de gebruiker zijn in te stellen. De software is eenvoudig te verplaatsen naar een ander systeem middels een dongle. Dit is met name van belang bij reparaties en training. 


Flexibel & lagere Total Cost of Ownership (TCO)
Een nagenoeg onbeperkt aantal bedienunits of uitluisterposten kan via een simpele IP-verbinding worden gekoppeld. Dit maakt dat bij een evenement snel een bedienpost of uitluistereenheid kan worden ingezet zonder dat men afhankelijk is van de antenne-installatie en het antennesignaal. In feitelijk iedere ruimte met een IP-aansluiting kan C2000, ASTRID of een ander privaat TETRA-netwerk ‘binnengehaald’ worden, ook zonder indoordekking of dekking van het ASTRID-netwerk.

Het IDECS-systeem werkt zonder serveromgeving. Om die reden zijn er geen kostbare serverset-up en onderhoud nodig. Ieder station draait standalone. In geval van uitval kan de dongle (USB) eenvoudig in een ander werkstation worden geplaatst.
 
Er hoeft niet langer een mobilofoon(installatie) te worden opgesteld, een bedienconsole op een bureau volstaat. De mobiele/vaste radio’s en antenne-installatie stelt u centraal op. Op deze manier onderhoudt en programmeert u mobiele/vaste radio’s op één centrale plaats. IDECS maakt gebruik van de programmering van de mobiele/vaste radio’s, het systeem hoeft niet aangepast te worden bij het aanpassen van de fleetmap (LKF). Dit zorgt voor een lage TCO van de software.
 
Wilt u meer informatie over IDECS en de mogelijkheden? Neemt u dan contact op met een van onze medewerkers Didier Visart, Johan De Smet of Hans De Poortere via info@abiom.be